Pierniczki - gwiazdkowe mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i miód roztopić, wystudzić.
2.Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać wystudzone masło z miodem.
3.Wyrobić ciasto, schłodzić 20 min w lodówce.
4.Wałkować na stolnicy podsypując mąką na grubość ok 3mm.
5.Wykrawać gwiazdki, lub inne kształty.
6.Piec ok 5-7 min w 180 stopniach. Wystudzić.
7.Białko ubić dokładnie z cukrem.
8.Gęstość regulować sokiem z cytryny.
9.Część białego lukru zabarwić na czerwono barwnikiem spożywczym. Dokładnie wymieszać.
10.Dekorować pierniczki lukrami przy użyciu rękawa cukierniczego i odpowiednich końcówek.
11.Białym zrobić brodę, otoczki na rękawiczkach i czapce oraz guziki i oczka. Czerwonym wypełnić rękawiczki i czapkę, zrobić nosek. Czarnym barwnikiem zrobić oczka.
Komentarze