Pierniczki jakie są, każdy wie ;-). Można powiesić je na choince, obdarować nimi bliskich, albo po prostu zaszyć się w kącie i zjeść je samemu. Ten przepis na pierniczki jest jednym z moich ulubionych
Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować karmel: cukier mocno zrumienić, wymieszać z wodą, aż całkowicie się rozpuści, odstawić do wystudzenia.
2.Jajka ubić z cukrem pudrem. Oba rodzaje mąki wraz z przyprawami przesiać do miski, wlać płynny miód, karmel, ubite jajka z cukrem, składniki wymieszać. Dodać miękkie masło, smalec i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.
3.Mieszamy ciasto, wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy.
4.Ciasto wałkujemy*, wykrawamy pierniczki.
5.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (u mnie ok. 10 minut, ale to zależy od piekarnika).
6.Upieczone pierniczki studzimy na kratce, a potem dekorujemy.
7.Lukier: białko jaja miksujemy, ale nie całkiem na sztywno. Dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i dalej miksujemy na jednolitą masę. W przepisie podałam 1,5 szklanki cukru pudru, ale zależy to od wielkości jajka. Masa ma być gęsta, można to sprawdzić zanurzając w niej łyżeczkę - lukier nie powinien za bardzo z niej spływać. Lukier można zabarwić na dowolny kolor barwnikami spożywczymi (nie w płynie!).
8.* Zasada jest taka: im cieniej wałkujemy ciasto, tym bardziej trzeba uważać podczas pieczenia, by pierniczki za bardzo się nie zrumieniły, wtedy będą gorzkie i bardzo twarde. Najlepsza grubość wałkowanego ciasta to 5mm.
Komentarze