Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

Gdy zbliżają się Święta, córcie upominają się o pieczenie pierniczków. To przyjemnie spędzony razem czas, a ciasteczka mogą być piękną ozdobą choinki :)) Pierniki są miękkie już na następny dzień :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    150g masła
    6 łyżek miodu
    1 niepełna szklanka cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    przyprawa do piernika (40g)
    2 łyżka kakao
    do dekoracji: lukier biały i zielony
    pisaki cukrowe
    kamyczki czekoladowe
    maczek truskawkowy
    posypka kolorowa
    perełki i gwiazdki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, sodę i kakao przesiać przez sito. Dodać jajka, cukier puder, przyprawę do pierników, roztopione i wystudzone masło z miodem. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką).
  • przed pieczeniem 2. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki zachowując odstępy. Piec 7-8 minut (z termoobiegiem) w 180 st. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

Porady

* ciastka nie wymagają leżakowania w lodówce * bezpośrednio po upieczeniu ciasteczka twardnieją, jednak na następny dzień są już miękkie :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować