Pierniczki świąteczne (chrupiące)

4.5 (153 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Inspiracja pochodzi z jednego z blogów kulinarnych, w mojej wersji zmniejszyłam ilość cukru, bo wolimy nieco mniej słodkie. Pierniczki wychodzą chrupiące, idealne do popołudniowej herbatki...Co roku pojawia się u nas kilka porcji... :) Miękną po kilku dniach, jeśli doczekają...

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
    około 150 g cukru pudru
    150 g masła
    1 jajko
    4 łyżki miodu
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki świąteczne (chrupiące) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć miód, masło i przyprawę do piernika i powoli podgrzać, aż do uzyskania płynnej, jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Do naczynia/miski wsypać przesianą wcześniej mąkę, sodę i szczyptę soli i następnie dodać płynną masę z miodem i masłem. Dodać następnie cukier puder i jajko. Wyrobić gładkie ciasto.
  • 3. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyciągnąć je około pół godziny przed wałkowaniem, aby nieco zmiękło.
  • 4. Ciasto podzielić na części i wałkować na placki grubości około 5mm, następnie wycinać foremkami pierniczki.
    Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 170'C przez około 8-10 min.

Porady

1. Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni. 2. Przy pieczeniu trzeba uważać, bo jeśli będą cienkie, to łatwo można je za bardzo przypiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować