Te pierniczki goszczą na moim stole przez cały rok. Wszyscy za nimi przepadają. Te świąteczne zostały już dawno spałaszowane więc były pieczone nowe.
60 min
Składniki:
Składniki:
2 szklanki miodu zagotować z 2 szklankami cukru – wystudzić, mieszając. 4 duże łyżki cukru skropić wodą na patelni i mieszać aż do karmelizowania, wtedy zalać ½ szklanką wody i mieszać do rozpuszczenia, wlać przygotowany wcześniej miód.
Ciasto:
4 szklanki maki żytniej
4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3 czubate łyżeczki sody
odrobina soli
przyprawa do pierników
dwie łyżki masła lub smalcu.
Składniki lukru:
20 dag cukru pudru
1 białko
Kilka kropli soku z cytryny
Barwniki: czerwony i zielony
Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Mąki wymieszać z przyprawami, dodać masło, jajka oraz przygotowany wcześniej miód.
Wyrobić ciasto nożem, potem zagnieść ciasto(powinno mieć konsystencję ciasta kruchego).Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawać foremkami różne kształty. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w gorącym piekarniku(około 180 stopni) kilka minut.
Ukręcić lukier z podanych składników, powinien być gęsty. Podzielić na 3 części. Do dwóch dodać kolorowe barwniki, wymieszać. Udekorować pierniczki według uznania.
Porady
Pierniczki wynieść na kilka dni w chłodne miejsce – wtedy skruszeją.
Komentarze