Pierniczki z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i przyprawami. Dodajemy cukier, kakao i kawę.W środku robimy dołek, wbijamy do niego jajka i wolno mieszamy w dołku drewnianą łyżką.
2.Dolewamy masło z miodem i mieszamy do momentu, aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami. Zagniatamy, wałkujemy, podsypujemy mąką i wycinamy cienkie pierniczki. Pieczemy ok. 8-10 min. w temp. 180 st
3.Białko lekko ubijamy i dodajemy cukier, cały czas ubijając. Pod koniec możemy wymieszać drewnianą łyżką. Lukier potrzebny do krawędzi w pierniczkach i wykonania dekoracji powinien być gęsty, natomiast ten do wypełnienia środka nieco rzadszy. Po wykonaniu każdego kroku należy poczekać aż poprzednia warstwa lukru zastygnie.
Komentarze