Pierniczkowa kasza manna z wędzonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Moja wariacja śniadaniowa. Kaszka manna z przyprawą do piernika i cudownie aromatycznymi, wędzonymi śliwkami. Każdy niejadek chętnie zje takie śniadanie.

  • 10 min

Składniki:

  • - 300 ml mleka
    - 3,5 łyżki kaszy manny
    - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    - płaska łyżeczka cynamonu
    - łyżeczka gorzkiego kakao
    - 1,5 łyżeczki miodu lipowego
    - 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi)

Pierniczkowa kasza manna z wędzonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.

Porady

Śliwki można zastąpić kawałkami czekolady i cząstkami pomarańczy lub orzechami laskowymi i żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy