Pierniczkowe tiramisu

0 (0 ocen)

Idealny świąteczny deser

Składniki:

  • Porcja dla 6-8 osób:

    około 400 g pierniczków w lukrze (lub bez),
    500 g mascarpone,
    2 jajka,
    2 żółtka,
    1-2 łyżki cukru pudru,
    sok i skórka z 1 pomarańczy,
    100 ml espresso lub innej mocnej kawy,
    pół łyżeczki przyprawy korzennej (bez kakao)
    *jajka możecie zastąpić 100 ml ubitej śmietanki kremówki 36%

Pierniczkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę mieszamy ze skórką i sokiem z pomarańczy. Pierniczki moczymy w kawie lekko je ugniatając (jeśli mamy bardziej twarde pierniczki). Formę (u mnie okrągła forma o średnicy 20 cm) wykładamy warstwą pierniczków.

  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem (jeśli używamy pierniczków z lukrem to dajemy tylko 1 łyżkę cukru pudru) na puszystą masę, dodajemy przyprawę do piernika, ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  • 3. Na pierniczki wykładamy połowę kremu. Kładziemy drugą warstwę pierniczków i resztę kremu. Wygładzamy, posypujemy kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Spożywamy w ciągu maksymalnie 2 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy