około 400 g pierniczków w lukrze (lub bez),
500 g mascarpone,
2 jajka,
2 żółtka,
1-2 łyżki cukru pudru,
sok i skórka z 1 pomarańczy,
100 ml espresso lub innej mocnej kawy,
pół łyżeczki przyprawy korzennej (bez kakao)
*jajka możecie zastąpić 100 ml ubitej śmietanki kremówki 36%
Pierniczkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę mieszamy ze skórką i sokiem z pomarańczy. Pierniczki moczymy w kawie lekko je ugniatając (jeśli mamy bardziej twarde pierniczki). Formę (u mnie okrągła forma o średnicy 20 cm) wykładamy warstwą pierniczków.
2.Żółtka ubijamy z cukrem pudrem (jeśli używamy pierniczków z lukrem to dajemy tylko 1 łyżkę cukru pudru) na puszystą masę, dodajemy przyprawę do piernika, ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
3.Na pierniczki wykładamy połowę kremu. Kładziemy drugą warstwę pierniczków i resztę kremu. Wygładzamy, posypujemy kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Spożywamy w ciągu maksymalnie 2 dni.
Komentarze