Pierniczkowy kalendarz adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód cukier i masło rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę do pierników. Całość zagotowujemy a następnie studzimy . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodajemy jajko i masę z rondelka . Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto , posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ale ja zawsze trzymam minimum 3 doby ) .
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Nożem wycinamy kształt choinki i tniemy na 24 kawałki . Z reszty ciasta foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut . Gdy pierniczki wystygną na każdym kawałku choinki lukrem malujemy cyfry od 1 do 24 , można je dodatkowo ozdobić lukrowymi kuleczkami lub drażetkami . Pierniczki potrzebują kilka dni by były miękkie , także warto przygotować je wcześniej :)
Porady
Kalendarz taki jest świetnym pomysłem na prezent , wystarczy elementy lukrem przymocować do deseczki lub kartonowej podkładki i owinąć folią , ozdobić wstążkami i gotowe !
Komentarze