Pierniczkowy sernik gotowany

0 (0 ocen)

Pierniczki zatopione w delikatnym serniku przywodzą na myśl zapach i smak świąt. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Możemy użyć pierniczków lukrowanych bądź w czekoladzie, z nadzieniem lub bez, pełna dowolność

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    350g mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    100g cukru pudru,
    200g masła lub margaryny,
    3 żółtka,
    1 łyżka kwaśnej śmietany,
    MASA SEROWA:
    1kg sera trzykrotnie mielonego,
    250g masła,
    3 jajka,
    220g cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    2 opakowania budyniu waniliowego,
    DODATKOWO:
    300g pierniczków,
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierniczkowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczkowy sernik gotowany 1. CIASTO KRUCHE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę.
  • Pierniczkowy sernik gotowany 2. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zwijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Pierniczkowy sernik gotowany 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienia. Jeśli ciasto zacznie się za szybko spiekać to przykrywamy je folią. W ten sam sposób podpiekamy drugi blat.
  • Pierniczkowy sernik gotowany 4. MASA SEROWA: Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy ser, masło, cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Całość wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  • Pierniczkowy sernik gotowany 5. Gdy masa zrobi się płynna i wszystkie składniki się połączą wówczas obsypujemy ją budyniem i szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zdejmujemy ją ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch.
  • Pierniczkowy sernik gotowany 6. W foremce układamy jeden z kruchych blatów. Rozsmarowujemy na nim około 1/3 masy serowej. Na masie serowej układamy w rzędach pierniczki.
  • Pierniczkowy sernik gotowany 7. Na pierniczki wykładamy pozostałą masę serową i przykrywamy drugim kruchym blatem. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować