Pierniczki zatopione w delikatnym serniku przywodzą na myśl zapach i smak świąt. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Możemy użyć pierniczków lukrowanych bądź w czekoladzie, z nadzieniem lub bez, pełna dowolność
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
350g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g cukru pudru,
200g masła lub margaryny,
3 żółtka,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
MASA SEROWA:
1kg sera trzykrotnie mielonego,
250g masła,
3 jajka,
220g cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 opakowania budyniu waniliowego,
DODATKOWO:
300g pierniczków,
Cukier puder do posypania ciasta
Pierniczkowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę.
2.Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zwijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienia. Jeśli ciasto zacznie się za szybko spiekać to przykrywamy je folią. W ten sam sposób podpiekamy drugi blat.
4.MASA SEROWA: Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy ser, masło, cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Całość wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
5.Gdy masa zrobi się płynna i wszystkie składniki się połączą wówczas obsypujemy ją budyniem i szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zdejmujemy ją ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch.
6.W foremce układamy jeden z kruchych blatów. Rozsmarowujemy na nim około 1/3 masy serowej. Na masie serowej układamy w rzędach pierniczki.
7.Na pierniczki wykładamy pozostałą masę serową i przykrywamy drugim kruchym blatem. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Komentarze