Piernik buraczany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo wilgotne ciasto, ciekawe połączenie warzyw ze składnikami ciasta. Cudownie pachnie podczas pieczenia i bardzo szybko znika z talerza. Pięknie sie prezentuje na stole. Idealny dodatek do kawy lub herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma: 18x36 cm
    Składniki ciasto:
    3 jajka
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżka powideł śliwkowych
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka startych buraków ćwikłowych na średnich oczkach
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    ½ szklanki rodzynek sułtanek
    2 łyżki rumu
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta
    Lukier:
    ½ szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Piernik buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki zalać rumem, odstawić, jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć mikserem do białości. Następnie dodać olej, delikatnie wymieszać. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami na przemian z buraczkami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Na koniec dodać osączone rodzynki, wymieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Składniki lukru utrzeć, polukrować.

Porady

1.do ciasta można dodać też pokruszone orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy