PIERNIK BEZ MIODU

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Korzenne ciasto, puszyste i wilgotne, nie za słodkie. Przepis ze starego rocznika "Poradnika Domowego" z moimi zmianami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mleka
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżka przypraw do piernika
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik bez miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodać przyprawy do piernika.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem na biały krem. Dalej ucierając dodawać małymi porcjami olej, potem dżem. Zmniejszyć obroty robota i ucierając dodawać po trochu zmieszane sypkie produkty i mleko - na przemian.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 12 x 27cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przygotowaną masę na ciasto przelać do blaszki i wyrównać wierzch.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 50 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.
    Upieczone ciasto, po lekkim ostudzeniu przełożyć na kratkę, do całkowitego wystudzenia.

Porady

Piernik możemy udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Możemy ciasto przełożyć dowolną masą, lub marmoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować