PIERNIK BOŻONARODZENIOWY

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Obowiązkowe ciasto świąteczne, dzieciakom wiele radości sprawia strojenie takiej ,,choinki"

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 40 dag maki
    pół kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    25 dag cukru
    2 jajka
    3 łyżeczki kakao
    4 łyżki miodu
    1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g
    1 szklanka mleka
    pół szklanki orzechów włoskiich
    pół szklanki rodzynek
    1 łyżeczka sody
    pół szklanki wiórków kokosowych
    lukier zielony gotowy w opakowaniu
    kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do ormyw kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować