Obowiązkowe ciasto świąteczne, dzieciakom wiele radości sprawia strojenie takiej ,,choinki"
1 godz. 20 min
Składniki:
40 dag maki
pół kostki margaryny Palma z Murzynkiem
25 dag cukru
2 jajka
3 łyżeczki kakao
4 łyżki miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g
1 szklanka mleka
pół szklanki orzechów włoskiich
pół szklanki rodzynek
1 łyżeczka sody
pół szklanki wiórków kokosowych
lukier zielony gotowy w opakowaniu
kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracji
Piernik bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do ormyw kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.
Komentarze