Piernik ekspresowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto nie tylko na świąteczny stół.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki* mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka przyprawy do piernika
    2 duże jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    2 łyżki płynnego miodu
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki powideł śliwkowych
    Dodatkowo na polewę:
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki miodu
    1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
    kandyzowana skórka pomarańczowa

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Powidła Jajko

Piernik ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować