Piernik kajmakowy

4.5 (140 ocen)

Zamiast karmelu, który często figuruje w recepturach na piernik bez miodu, postanowiłam dodać masę kajmakową. Piernik wyszedł porowaty - zupełnie jak tradycyjny wypiek. Ciasto przełożone powidłami i masą serową z galaretką z powodzeniem może zagościć wśród świąteczych słodkości

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    250 g masła lub margaryny
    6 jajek
    1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym (400g)
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)

    Masa serowa:
    4 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym (4 x 150g)
    2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowy (na 1/2 L wody każde)

    Dodatkowo:
    500 g powideł lub kwaśnego dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Piernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik kajmakowy 1. Na ciasto tłuszcz, cukier i kajmak zagotować. Wystudzić.
  • Piernik kajmakowy 2. Następnie wbić jajka i dokładnie utrzeć.
  • Piernik kajmakowy 3. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę.
  • Piernik kajmakowy 4. Przygotowane ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik kajmakowy 5. Piec około 50 min (180 st. C).
  • Piernik kajmakowy 6. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż.
  • Piernik kajmakowy 7. Spodnią część posmarować powidłami lub dżemem.
  • Piernik kajmakowy 8. Oba opakowania galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Wystudzić. Następnie dodać wszystkie serki homogenizowane i dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na powidła/dżem.
  • Piernik kajmakowy 9. Całość przekryć wierzchnią częścią ciasta. Włożyć do lodówki, by masa całkowicie stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować