Piernik "Karmi"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bezalkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość. Jeden z lepszych przepisów.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm
    3 jajka
    200 ml ciemnego karmelowego piwa
    30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
    15 dag cukru
    160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego
    180 ml oleju roślinnego
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu


    Polewa czekoladowa:
    125 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
    Dowolna posypka do ciast.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Piwa

Piernik "karmi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia.
    W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.

    W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.

    Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka.
    Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Polewa:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.

    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.

    Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować