Piernik korzenny-Lebkuchen

0 (0 ocen)

Piernik rodem z kuchni naszych sąsiadów.

Składniki:

  • 150 gram miodu płynnego
    30 dag cukru
    2.5 dag mielonych orzechów
    2.5 dag mielonych migdałów
    10 dag czekolady gorzkiej
    20 dag mąki
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżeczki sody
    1 przyprawa do pierników
    6 jajek

Piernik korzenny-lebkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód ubić z jajkami i cukrem , dodać przesianą mąkę z sodą przyprawą do piernika oraz mielone orzechy i migdały na koniec startą czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie wszystko wymieszać.
  • piernik korzenny 2. Ciasto wylać do mniejszej formy (20cm\25 cm) wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piec około 40-45 w temp. 170st.

Porady

Po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i ozdobić skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy