Piernik-puch

4.98 (157 ocen)

Szybko się go robi i zawsze się udaje po prostu pycha.

Składniki:

  • 1 szkl cukru
    1 szkl miodu
    1 szkl oleju
    35 dkg mąki
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
    7 jaj
    10 dkg drożdży
    2 łyżeczki sody

    Masa Orzechowa:
    15 dkg orzechów mielonych
    ½ szkl mleka
    15 dkg cukru
    20 dkg masła
Wystaw ocenę:

4.98 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik-puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże utrzeć dodając żółtka, miód i olej. Następnie mąkę z przyprawą do piernika i sodę a na końcu pianę z białek. Ciasto wylać na blachę i upiec w temp 180 *C przez ok. 45 minut.
    Po upieczeniu przekroić 2 razy i przełożyć masą.
  • 2. Masa orzechowa:
    Orzechy zemleć i zalać gotującym mlekiem z cukrem. Wystudzić. Utrzeć z kostką masła i przekładać placek.

Porady

piernik zamiast masy orzechowej można przełożyć powidłem lub masą grysikową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować