Piernik Pani Zosi

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest bardzo prosty, szybki i tani w wykonaniu. Porcja na 2 keksówki o dł 35 cm.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 10 jajek,
    250 g margaryny do ciast,
    1 szklanka cukru,
    250 ml miodu,
    4 szklanki mąki pszennej,
    2 przyprawy do piernika,
    2 płaskie łyżki sody,
    2 łyżki kakao,
    500 ml gęstej śmietany,
    opcjonalnie bakalie, np, rodzynki.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik pani zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodkę, kakao, przyprawę i ew. bakalie - mieszamy. W drugim naczyniu do cukru dodajemy same żółtka i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy margarynę oraz miód. Miksujemy na jednolitą masę i powoli dosypujemy sypkie składniki na zmianę ze śmietaną. Wyrabiamy mikserem na gładką masę.
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok 75 min w 180 st C.

Porady

Piernik im starszy tym lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować