Piernik przekładany

4.49 (181 ocen)

Bardzo lubię pierniki, ten jest miękki puszysty, doskonały na świąteczny stół.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    2 jajka
    3 czubate łyżki miodu
    200 g smalcu
    1/4 szkl oleju
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody

    1 sloik ( 0,7 l ) dżemu śliwkowego
    2 czerwone galaretki

    kilka posiekanych orzechów do posypania

    Blacha 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Piernik Miodownik Desery Dżemy Powidła

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, olej podgrzać dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
  • 2. Smalec rozetrzeć z mąką, dodać letni miód i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto.
  • 3. Podzielić na trzy. Każdą część wałkować na wielkość blachy. Piec 11 minut w temperaturze 160*C z termoobiegiem.
  • 4. Dżem podgrzać do zagotowania, dodać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Po schłodzeniu przełożyć placki. Górę cienko posmarować dżemem i posypać posiekanymi orzechami.

Porady

Jeżeli dżem jest bardzo gęsty wystarczy dodać jedną galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować