Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie polewy czekoladowej: Margarynę wraz z cukrem i kakao. Ostudzić,dodać roztrzepane jajko i wymieszać za pomocą miksera.
Wykonanie ciasta piernikowego: Margarynę rozpuścić w garnku wraz z cukrem i miodem, mieszając, ostudzić. Do jeszcze lekko
ciepłej masy dodać śmietanę,mąkę,herbatę, żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy i lekko wymieszać.
Ciasto przełożyć do blachy o wym.22x35 Piec ok.45 minut w temp.180s C. Gdy ostygnie przekroić na 3 części.
Powidła śliwkowe wymieszać z jabłkami prażonymi w garnku,podgrzewać,dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Złożenie ciasta:
Placek-połowa dżemu-placek-reszta dżemu-placek-polewa. Dowolnie udekorować i schłodzić. Smacznego:)
Komentarze