Piernik przekładany

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezastąpiony na świątecznym stole .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto piernikowe:
    100 g margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka śmietany
    1 szklanka miodu prawdziwego
    4 szklanki mąki
    1/2 szklanki herbaty
    6 jajek
    2 łyżeczki sody
    2 przyprawy do piernika (40g)

    Składniki na przełożenie piernika:
    1 słoik powideł śliwkowych (700 g)
    1 słoik jabłek prażonych (700g)
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Składniki na polewę:
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 wyparzone jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie polewy czekoladowej: Margarynę wraz z cukrem i kakao. Ostudzić,dodać roztrzepane jajko i wymieszać za pomocą miksera.

    Wykonanie ciasta piernikowego: Margarynę rozpuścić w garnku wraz z cukrem i miodem, mieszając, ostudzić. Do jeszcze lekko
    ciepłej masy dodać śmietanę,mąkę,herbatę, żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy i lekko wymieszać.
    Ciasto przełożyć do blachy o wym.22x35 Piec ok.45 minut w temp.180s C. Gdy ostygnie przekroić na 3 części.
    Powidła śliwkowe wymieszać z jabłkami prażonymi w garnku,podgrzewać,dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
    Złożenie ciasta:
    Placek-połowa dżemu-placek-reszta dżemu-placek-polewa. Dowolnie udekorować i schłodzić. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować