Piernik przekładany masą serową

4.51 (154 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny i bardzo mięciutki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka miodu
    30 dag masła lub margaryny
    4 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    1 przyprawa do piernika
    1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki drobno posiekanych orzechów

    Masa serowa:
    1 kg sera białego ( w wiadereczku )
    półtorej szklanki cukru
    25 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    5 łyżek mleka
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery

Piernik przekładany masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło,mleko i cukier zagotować i wystudzić.Do zimnego dać żółtka,przyprawę do piernika,przesianą mąkę z sodą i amoniakiem , dokładnie zmiksować.Wsypać orzechy o rodzynki.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno piec w tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.(Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą,żeby nie zgęstniało).
  • 3. Upieczone i wystudzone pierniki na pół.
  • 4. Masło utrzeć z cukrem,jajkami i serem.Przełożyć do garnka i cały czas mieszają gotować 10 minut.Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącej masy,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.Masę serową lekko przestudzić.
  • 5. Krążki piernikowe przekładać na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy.
  • 6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak aby powstała gęsta papka,dodać masło i gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do połączenia się składników,aż polewa będzie gęsta i szklista.
  • 7. Polewą udekorować ciasto i odstawić do stężenia,najlepiej na całą noc do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować