Piernik przekładany z choinką

0 (0 ocen)

Niezastąpione ciasto na świątecznym stole,ale można go również upiec o każdej porze roku.

Składniki:

  • na ciasto piernikowe:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru kryształu
    4 jajka
    200 g płynnego miodu
    125 g masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    na masę grysikową:
    1 szklanka mleka
    4 łyżki kaszy mleka
    1/2 szklanka cukru kryształu
    cukier waniliowy
    125 margaryny
    na polewę:
    80 g masła
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    1 łyżka słodkiej śmietanki
    dodatkowo;
    150 g marmolady lub powideł śliwkowych
    zielone,różowe,białe wiórki kokosowe
    foremka w kształcie choinki lub wycięta z papieru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik przekładany z choinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto piernikowe:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem,dalej ucierając dodawać po jednym żółtku oraz porcjami miód,śmietanę i mąkę wymieszaną kakao,sodą i przyprawą do piernika,białka ubić na sztywno,wymieszać delikatnie z ciastem.
    Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12x30 cm i piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.Przestudzić i wzdłuż na trzy części.
  • 2. masa grysikowa:
    W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym,na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu stale mieszając,aż masa zgęstnieje,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Po tym czasie masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przestudzoną kaszę mannę.
    Przełożenie piernika:pierwsza część ciasta-marmolada lub powidła -druga część ciasta-masa grysikowa-trzecia część ciasta
  • 3. polewa:
    Wszystkie składniki polewy włożyć do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się składników i zgęstnienia polewy.
    Dekoracja:
    Na środku ciasta położyć foremkę lub wyciętą z papieru choinkę na pozostałym wolnym miejscu rozprowadzić polewę następnie delikatnie usunąć foremkę,miejsce to posmarować cieniutko polewą przy pomocy małego pędzelka i opruszyć kokosem tworząc kształt choinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować