Piernik przekładany z choinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto piernikowe:
Miękkie masło utrzeć z cukrem,dalej ucierając dodawać po jednym żółtku oraz porcjami miód,śmietanę i mąkę wymieszaną kakao,sodą i przyprawą do piernika,białka ubić na sztywno,wymieszać delikatnie z ciastem.
Całość przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12x30 cm i piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.Przestudzić i wzdłuż na trzy części.
2.masa grysikowa:
W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym,na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu stale mieszając,aż masa zgęstnieje,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przestudzoną kaszę mannę.
Przełożenie piernika:pierwsza część ciasta-marmolada lub powidła -druga część ciasta-masa grysikowa-trzecia część ciasta
3.polewa:
Wszystkie składniki polewy włożyć do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się składników i zgęstnienia polewy.
Dekoracja:
Na środku ciasta położyć foremkę lub wyciętą z papieru choinkę na pozostałym wolnym miejscu rozprowadzić polewę następnie delikatnie usunąć foremkę,miejsce to posmarować cieniutko polewą przy pomocy małego pędzelka i opruszyć kokosem tworząc kształt choinki.
Komentarze