Piernik staropolski - domek z piernika

4.51 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany do ciasta, nasz prawdziwy polski. Ciasto zwykle robię na początku listopada, bo ciasto musi leżakować, a na początku grudnia zaczynam robić pierniczki. Najprzyjemniejsze jest zdobienie pierników- serc, gwiazdek itp. Można też zrobić domek z piernika.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
    2 szkl. cukru
    30 dkg masla
    1,3 kg mąki
    3 jajka
    3 łyżeczki sody (płaskie)
    1/3 szkl mleka
    przyprawa do piernika ( ja daję gotowca 2 torebki)
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Piernik staropolski - domek z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód cukier masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy.
    Dodajemy stopniowo mąkę i fest ucieramy. Dodajemy jajka, po jednym i cały czas kręcimy. To ciężka praca. Teraz soda rozpuszczona wcześniej w mleku. Na koniec dodajemy przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i składamy w chłodnym miejscu.
  • 2. Takie ciasto powinno leżakować długo, nawet kilka tygodni, a minimum chociaż tydzień. Ciasto kroimy na kawałki i wałkujemy na placki ok 5 mm grubości. Przy pomocy foremek wykrawamy najróżniejsze wzory, jakie tylko dusza zapragnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 10-20 min w piekarniku 180 stopni . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Można zrobić ażurowe pierniczki i dziurki wypelnić landrynkami dość mocno pokruszonymi, żeby w czasie pieczenia łatwo się rozpuściły. Będą piękne witraże.
    Można też zrobić piękny domek. Ozdobić lukrem i kolorowymi cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować