Piernik staropolski

0 (0 ocen)

Piernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami.

Składniki:

  • 750 gram mąki pszennej
    400 gram miodu prawdziwego
    200 gram masła
    2 jajka
    3/4 szklanka mleka
    2 łyżeczki sody
    2 opakowania przyprawy do piernika
    Dodatkowo:
    400 gram powideł śliwkowych
    100 gram gorzkiej czekolady
    50 gram posiekanych orzechów włoskich
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Miód i masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, ostudzony miód z masłem, letnie mleko z sodą, wbijamy jaka. Ucieramy mikserem na gładką masę, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na trzy tygodnie.
  • przygotowanie 2. Masę na piernik wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy na kilka godzin żeby się ociepliła. Przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na prostokąt , przekładamy do formy (16x29 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  • przygotowanie 3. Ostudzone placki przekładamy powidłami, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch i boki piernika, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować