PIERNIK ŚWIĄTECZNY

5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Piernik który pamiętam z dzieciństwa gościł na naszym stole co Święta. Teraz ja przygotowuję go dla mojej rodziny bo jest on lubiany zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dkg mąki
    20 dkg miodu
    3 jajka
    20 dkg cukru
    20 dkg margaryny/ masła
    1 łyżeczka ciemnego kakao
    1 i 1/2 łyżeczki kawy prawdziwej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika.

    Masa grysikowa:
    3 szklanki mleka
    6 łyżki grysiku
    1 kostka masła
    1 /2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 mały kieliszek spirytusu lub dobrej wódki
    sok z 1 /2 cytryny

    gęste powidła sliwkowe

    Polewa:
    3 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jpe0w5 1. Miód z margaryną/masłem rozpuścić, ostudzić.Jajka ubić z cukrem do biąłości. Zmniejszyc obroty miksera, dodać miód, mąkę przesianą z sodą, przyprawą do piernika oraz pozostałe składniki, wymieszać. Garnek przykryc folią spożywczą i włożyć z garnkiem do lodówki na 24 godziny.
  • image-2531lwm 2. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na stolnicy,podsypywać mąką ( ciasto może się kleić). Nakładać na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć widelcem. Upiec.Tem. 180 stopni, ok 20-25 minut.
  • image-19hp4f0 3. Zagotować 1/2 l mleka cukrem icukrem waniliowym. Na gotujące sie mleko wylać grysik rozmieszany w 1 szklance mleka, zagotować.Garnek przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia. Utrzeć 1 kostkę masła dodawać po łyżce grysiku. Dobrze utrzeć, dać mały kieliszek spirytusu, sok z 1/2 cytryny i .
  • image-1vsk51x 4. Przekładać placki masą i powidłami śliwkowymi
  • image-1qbap58 5. Do garnka dać wode zagotowac wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przstygniętą polewę wylać na ciasto.Udekorować orzechami lub kokosem i pozostałą częścią masy.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dwa dni wcześcniej wtedy będzie wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować