Piernik tygodniowy

4.5 (141 ocen)

Ciasto dla wytrwałych - już upieczone musi swoje odstać :)

Składniki:

  • Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    950 g miodu
    4 jajka
    szczypta soli
    5 łyżeczek sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
    1/2 łyżeczki goździków mielonych
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    250 g daktyli bez pestek
    250 g orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    margaryna / masło do formy
    mąka do formy
    powidła lub dowolny dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Powidła

Piernik tygodniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik tygodniowy 1. Miód, cynamon, ziele angielskie, goździki i gałkę muszkatołową umieścić w rondlu - podgrzać, mieszając i wystudzić. Następnie dodać żółtka (4 sztuki), sodę i wymieszać. Partiami dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. 4 białka ubić na sztywno z solą - delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Do masy dodać grubo posiekane daktyle i orzechy - wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (42 x 24) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 45 min (180 - 200 st. C).
  • Piernik tygodniowy 2. Gotowy piernik po wystudzeniu przekroić na pół.
  • Piernik tygodniowy 3. Zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do zamykanej puszki i przechować co najmniej 1 tydzień w chłodnym miejscu.
  • Piernik tygodniowy 4. Po okresie leżakowania piernik przełożyć powidłami lub dżemem, ewentualnie polać polewą lub lukrem wg uznania. Piernik przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej szczelnie zamknięty.

Porady

Piernik w miarę czasu jest coraz lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować