Piernik tygodniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cynamon, ziele angielskie, goździki i gałkę muszkatołową umieścić w rondlu - podgrzać, mieszając i wystudzić. Następnie dodać żółtka (4 sztuki), sodę i wymieszać. Partiami dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. 4 białka ubić na sztywno z solą - delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Do masy dodać grubo posiekane daktyle i orzechy - wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (42 x 24) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 45 min (180 - 200 st. C).
2.Gotowy piernik po wystudzeniu przekroić na pół.
3.Zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do zamykanej puszki i przechować co najmniej 1 tydzień w chłodnym miejscu.
4.Po okresie leżakowania piernik przełożyć powidłami lub dżemem, ewentualnie polać polewą lub lukrem wg uznania. Piernik przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej szczelnie zamknięty.
Komentarze