Piernik ucierany

4.5 (202 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny i łatwy do wykonania.Przełożenie powidłami nadaje mu aromatyczny smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    200g cukier puder
    250g miodu
    120g margaryny
    5jaj
    20g cukru na karmel
    10g przyprawy do piernika
    10g sody
    tłuszcz do formy
    bułka tarta
    czekolada do polania wierzchu
    powidła
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Bułki Piernik Desery Powidła Jajko

Piernik ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  • 2. Karmel. Cukier zrumienić na patelni, wlać 4-5łyżek wody, zagotować.
  • 3. Miód podgrzać, dodać przyprawy, ostudzić.
  • 4. Margarynę utrzeć z cukrem dodając żółtka.
  • 5. Białka ubić na puch.
  • 6. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą.
  • 7. Do utartej margaryny dodać miód, karmel, mąkę i pianę.Wymieszać delikatnie. Przelać do keksówki. Piec na początku 40min. w 160C. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony, jeśli nie to pieczemy dodatkowo 10min w 180C.
    Po ustudzeniu piernik przekroić na pół, dolny blat posmarować obficie powidłami przykryć 2częścią piernika. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować