Piernik ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
2.Karmel. Cukier zrumienić na patelni, wlać 4-5łyżek wody, zagotować.
3.Miód podgrzać, dodać przyprawy, ostudzić.
4.Margarynę utrzeć z cukrem dodając żółtka.
5.Białka ubić na puch.
6.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą.
7.Do utartej margaryny dodać miód, karmel, mąkę i pianę.Wymieszać delikatnie. Przelać do keksówki. Piec na początku 40min. w 160C. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony, jeśli nie to pieczemy dodatkowo 10min w 180C.
Po ustudzeniu piernik przekroić na pół, dolny blat posmarować obficie powidłami przykryć 2częścią piernika. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze