Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie - wielu z nas zastanawia się nad Świątecznym menu. Proponuję dietetyczny, zdrowy i łatwy piernik, którego nie może zabraknąć na Świątecznym stole.
Składniki:
Składniki:
-1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu 240g)
-30g mąki owsianej
-2 płaskie łyżki kakao
-2 łyżki miodu
-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
-100ml rozpuszczonego masła klarowanego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
-3 średnie jajka
-łyżka soku z pomarańczy
-szczypta soli
Piernik z fasoli z powidłami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-fasolę odsączamy i płuczemy pod wodą
-fasolę łączymy z żółtkami, miodem oraz kakao i dokładnie blendujemy
-białka jaja z dodatkiem soku z pomarańczy oraz soli ubijamy na sztywną pianę
-zblendowaną fasolę łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
-piekarnik rozgrewamy do 180C
-ciasto pieczemy około 35-40 minut i studzimy
-ciasto kroimy tak, aby powstały 3 blaty
krem:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku
-zalewamy 2 szklankami mleka, słodzimy i gotujemy do miękkości
-gotową kaszę odstawiamy aby lekko przestygła, dodajemy resztę mleka i blendujemy na gęsty krem
następnie:
-1 blat ciasta smarujemy kremem jaglanym, na to nakładamy powidła
-przykrywamy kolejnym blatem i potwarzamy czynność
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i energicznie mieszamy
-odstawiamy aż przestygnie, polewamy ciasto i obficie posypujemy orzechami
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze