Piernik z kawą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy , do gorącego wsypujemy sodę , spieniamy.
Margarynę ucieramy z cukrem oraz jajkiem na puszystą masę, wlewamy miód . Ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia,cynamonem,kawą, przyprawą do piernika na końcu dodajemy spienione mleko.
Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąkę i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każda rozwałkowujemy na śr.28 cm.
2.Dżem dzielimy na dwie części ,jedną mieszamy z posiekanymi orzechami, drugą z rodzynkami i żurawiną.
Jeden blat ciasta wykładamy na tortownicę wykładamy nadzienie z rodzynkami, przykrywamy drugim ciastem układamy nadzienie orzechowe
na wierzch wykładamy ostatnie ciasto.
Piernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok.40 minut.
3.Wystudzone ciasto polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.
Komentarze