Piernik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, margarynę i jajka utrzeć. W osobnej misce wymieszać mąkę,
przyprawę, sodę i kakao. Do utartej masy dodawać na przemian sypkie
składniki oraz mleko i dżem. Ciasto dokładnie utrzeć. Wylać na
blaszkę (24x28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180st. Gdy ciasto
wystygnie, przekroić je na 2 placki. Dolny posmarować kremem
przygotowanym w/g przepisu na opakowaniu. Na kremie rozsmarować
konfiturę
jagodową. Przykryć górnym plackiem, delikatnie docisnąć. Piernik
polać polewą czekoladową.
Porady
Moja rada:
Zamiast dżemu porzeczkowego można użyć dżem o dowolnym smaku. Dżem
powoduje, że piernik jest nasączony, nie wysycha i można go dłużej
przechowywać.
Komentarze