Piernik z kremem śmietankowym

4.5 (200 ocen)

Pyszny piernik z herbatą do kawy

Składniki:

  • CIASTO
    przyprawa do piernika
    soda -2 łyżeczki
    cukier -1 szkl
    jajka -5 szt
    miód sztuczny -1 słoik
    woda gotowana -1 szkl
    mąka -3 szkl
    olej -1 szkl
    esencja z herbaty- 2 saszetki
    tłuszcz do formy
    KREM ŚMIETANKOWY
    śmietana 30% - 400 ml
    bita śmietana - 2 opak
    POLEWA CZEKOLADOWA
    jajko - 1 szt
    kakao -3 łyżki
    cukier - 3 łyżki
    margaryna -0,5 kost
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Białka oddzielić od żółtek
  • 2. Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika.
  • 3. Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać.
  • 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
  • 5. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać.
  • 6. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto.
  • 7. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop
  • 8. Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części.
  • 9. KREM ŚMIETANKOWY
    Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.
  • 10. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut
  • 11. POLEWA CZEKOLADOWA
    Margarynę rozpuścić w garnuszku
  • 12. Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć.
  • 13. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje.
  • 14. PRZEŁOŻENIE CIASTA
    ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto
  • 15. Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.81 (223 ocen)

Piernik

To może cię zainteresować