Wyśmienite ciasto którego nie da się nie lubić.Niby zwyczajny piernik ale dzięki jabłkom jest bardzo delikatny i wilgotny.Podczas pieczenia jego aromat wypełnia dom zapachem Świąt Bożego Narodzenia.Szybkie i tanie ciasto.Przepis jest od dawna w mojej rodzinie jednak niedawno przeze mnie odkryty.
4.86 (219 ocen)
Porady
Podwójna porcja składników jest w sam raz na dużą blachę do ciasta o rozmiarze 360x245 mm. Zamiast lukru można polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami lub nie polewać niczym. Lukier można posypać skórką pomarańczową lub innymi dowolnymi bakaliami jednak ja z uwagi na sporą zawartość bakalii w środku nie posypuje. Czas przygotowania jest uzależniony od tego czy mamy gotowy przecier w słoiku czy robimy go ze świeżych jabłek na bieżąco. Jeśli waniliowy smak lukru komuś nie odpowiada można użyć innego aromatu.
Komentarze