Piernik z orzechami i czekoladą

0 (0 ocen)

bardzo dobry piernik, polecam

Składniki:


  • szklanka miodu
    pół szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    8 jajek
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    łyżka sody oczyszczonej
    5 łyżki oleju
    30 dag orzechów włoskich
    tabliczka czekolady

Piernik z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na bardzo sztywna pianę. Do żółtek dodać cukier i utrzeć to razem. Dodać olej, miód i ciągle ucierać mikserem. Dodać rozrobioną w odrobinie wody sodę. Następnie dodać przyprawę do piernika, i mąkę. Później pomału dodawać po trochu pianę z białek i ucierać na największych obrotach. Orzechy zmielić. Czekoladę pokroić dość grubo. Wszystko wrzucić do miski. Tak przygotowane ciasto dać do wysmarowanej formy keksówki i piec w 180 st. przez 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z orzechami

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik