Piernik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 12cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną.
2.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
3.Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4.Ciasto przekroić poprzecznie na 3 części, pierwszą warstwę posmarować marcepanem, a drugą powidłami, złożyć warstwy i polać na wierzchu polewą. Dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.
Komentarze