Piernik z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa marcepanowa zrobić najlepiej dzień wcześniej wszystkie składniki razem wygnieść gdy jest za gęste dodać wódki a jak jest rzadka to dodać trochę grysiku zrobić kule i dać do lodówki.
2.Piernik z białek ubić gęstą pianę osobno w misce miękkie masło utrzeć z cukrem dodać po 1 żółtku dalej ucierać dodać porcjami miód mąkę wymieszaną z kakaem przyprawą i proszkiem do pieczenia oraz po łyżce śmietany aż do połączenia składników ciasto wymieszać z ubitymi białkami przełożyć do posmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej piec 170 stopni ok 60 minut.
3.Dżem przełożyć do garnka i podgrzewać prawie do gotowania zdjąć z ognia wsypać galaretkę mieszać do rozpuszczenia galaretki lekko wystudzić z lodówki wyjąć masę marcepanową.
4.Ciasto podzielić na 3 części masę marcepanową wyrobić aż się zrobi plastyczna rozwałkować wyłożyć na pierwszą część piernika przykryć drugim płatem ciasta i posmarować jeszcze ciepłym dżemem przykryć trzecim płatem ciasta oblać polewą posypać orzechami.
Porady
dżem może być wiśniowy z galaretką wiśniową lub śliwkowy z galaretką morelową.
A masę marcepanową zastąpić gotową
Komentarze