Piernik z masą z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piernik: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód. Podgotować i ostudzić. Następnie dodać jajka oraz śmietanę. Zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Połączyć z masą z jajek-zmiksować. Piec przez 40min. w 175C w keksówce. Po upieczeniu przekroić na pół i posmarować powidłami.
2. Masa z kaszy manny: Mleko z kaszą manną gotujemy dodając 2łyżki cukru. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Gdy manna wystygnie dodajemy do utartej masy. Pod koniec dodajemy jajko i zapach. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie-zostawiamy do lekkiego stężenia-połączyć z masą. Zmiksować do połączenia składników.
3.Polewa: Cukier, wodę i kakao zagotować. Następnie dodajemy margarynę-rozpuśćić i podgotować lekko. Zostawiamy do ostygnięcia i polewamy piernik.Udekorować perełkami.
Komentarze