Piernik z masą karpatkową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękki,aromatyczny,przełożony aksamitnym kremem budyniowym,oblany polewą,po prostu pyszny,polecam na święta.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto piernikowe:
    3 szklanki maki tortowej
    1 szklanka brązowego cukru
    1/3 kostki masła
    3/4 szklanki miodu
    1/2 szklanki ciemnego piwa
    4 jajka
    120 g bakali(rodzynki,orzechy,żurawina,suszona śliwka,migdały)
    11/2 sody oczyszczonej
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka mielonych goździków
    1/2 łyżeczki imbiru
    skórka otarta z dwóch pomarańczy

    na masę karpatkową:
    100 g masła
    2 żółtka
    500 ml mleka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

    na polewę"
    80 g masła
    3 łyżki cukru kryształu
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    ponadto :
    kolorowa posypka cukrowa




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z masą karpatkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto piernikowe:
    Masło,cukier oraz miód włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu,aż składniki się rozpuszczą,następnie wlać piwo i dodać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.
    Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Jajka ubić na puszystą masę.
    Mąkę wymieszać z sodą,kakao,imbirem,goździkami,cynamonem i dodać do ostudzonej masy piwnej,wymieszać mikserem,następnie dodać ubite jajka,zmiksować na końcu wsypać bakalie i ponownie zmiksować.
    Ciasto piernikowe wylać na blaszkę 24x24cm wysmarowana masłem i obsypaną bułka tartą.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
    Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.
  • 2. przygotować masę budyniową:
    Z podanej ilości mleka odlać 3//4 szklanki,dodać do niego obie maki i żółtka i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
    Resztę mleka zgotować z cukrem i cukrem waniliowym i na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną mieszaninę jajeczną,cały czas mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
    Do zimnego budyniu dodać masło i zmiksować na kremową konsystencje.
    Gotową masę wyłożyć na jeden placek piernikowy,przykryć drugim.
  • 3. Składniki polewy włożyć do rondelka i podgrzewać do momentu,aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje.
    Polać wierzch piernika i posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować