Piernik z masą karpatkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto piernikowe:
Masło,cukier oraz miód włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu,aż składniki się rozpuszczą,następnie wlać piwo i dodać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z sodą,kakao,imbirem,goździkami,cynamonem i dodać do ostudzonej masy piwnej,wymieszać mikserem,następnie dodać ubite jajka,zmiksować na końcu wsypać bakalie i ponownie zmiksować.
Ciasto piernikowe wylać na blaszkę 24x24cm wysmarowana masłem i obsypaną bułka tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.
2.przygotować masę budyniową:
Z podanej ilości mleka odlać 3//4 szklanki,dodać do niego obie maki i żółtka i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Resztę mleka zgotować z cukrem i cukrem waniliowym i na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną mieszaninę jajeczną,cały czas mieszając ugotować budyń,zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Do zimnego budyniu dodać masło i zmiksować na kremową konsystencje.
Gotową masę wyłożyć na jeden placek piernikowy,przykryć drugim.
3.Składniki polewy włożyć do rondelka i podgrzewać do momentu,aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje.
Polać wierzch piernika i posypać posypką cukrową.
Komentarze