Piernik z masą serową

4.5 (143 ocen)

Przepis znalazłam na blogu Deserowo i tak mnie zaintrygował, że postanowiłam zrobić. Jest pyszny :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jajka
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2,5 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie przyprawy do piernika
    - 3 łyżki kakao
    - 1 szklanka mleka
    - pół szklanki oleju
    - słoik dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych) lub każdy inny kwaśny dżem


    Masa serowa:
    - 500 g półtłustego sera (trzykrotnie zmielony)
    - 125 g masła (rozpuszczonego
    - pół szklanki cukru pudru
    - 4 jajka
    - budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery

Piernik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto piernikowe. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie kolejno dodajemy wszystkie podane składniki ciasta i miksujemy na gładkie ciasto.
    Przygotowujemy masę serową: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy twaróg, budyń i przestudzone masło i krótko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i znów delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze najpierw wylewamy ciasto piernikowe, a następnie równomiernie wykładamy masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC ( przy termoobiegu) Pieczemy ok. 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować