Piernik z powidłami i masą kokosową

4.5 (148 ocen)

Piernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Przełożony masą kokosową i powidłami.

Składniki:



  • 125 g margaryny
    200 g cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    4 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
    250 ml mleka
    2 jajka
    250 g mąki pszennej typ 500
    50 mąki orkiszowej typ 650

    Masa kokosowa
    200 g kokosu
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki zimnej wody

    Polewa
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki jogurtu naturalnego

    powidła śliwkowe
    dowolne ozdoby

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik z powidłami i masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić w garnku margarynę dodać miód, cukier, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu i mieszać. Garnek zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Dodawać do masy porcjami przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczony piernik wyjąć z formy odkleić papier, przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Mleko, margarynę, cukier i kokos gotować na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając. Garnek zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Polewa: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Chwilkę podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w jednolitą masę. Polewę lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku. Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cieniutko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kokos Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować