Piernik z piwem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapachniało Świętami :) u mnie właśnie na Święta nigdy go nie brakuje - jest najważniejszym ciastem na stole, choć ten piernik mogłabym jeść każdego dnia, wilgotny, bardzo miękki. Ciasto nie jest pracochłonne. Zawsze podwajam składniki i piekę odrazu na dwie blaszki. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Brytfanka: 30cm x 10cm

    Składniki:

    - kostka margaryny (palma z murzynkiem)
    - 3/4 szkl. cukru
    - 4 łyżki kakao
    - 1 łyżka wody
    - 8-10 łyżek piwa
    - 1 kopiasta i pół szkl. mąki pszennej
    - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 jaja
    - 1 opakowanie przyprawy do piernika + łyżeczka cynamonu
    - 2 garści rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować foremkę jak na piernik - wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

    Margarynę rozpuścić z cukrem w rondlu. Podczas gdy na małym ogniu rozpuszczasz margarynę stopniowo dodawaj cukier, mieszaj i doprowadź do wrzenia (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Dodać wodę i piwo, zdjąć z ognia, wystudzić. Do przestudzonej dodać kakao i miksować na wolnych obrotach, następnie roztrzepać jaja i wlać do tłuszczu, miksować ok 2 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać - miksować. Następnie dodać przyprawę do piernika oraz cynamon. Rodzynki namoczyć wcześniej we wrzątku, odcedzić, oprószyć mąką. Ciasto wylać na przygotowaną foremkę, posypać rodzynkami, powbijać je lekko widelcem. Można dodać również posiekane orzechy włoskie. Piec w temp 150-160 st. C w nagrzanym piekarniku przez 45min :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować