Piernik z piwem i delikatnym kremem

4.49 (163 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest pracochłonne ale bardzo smaczne, wilgotne, pachnie miodem, rodzynkami i lukrem. Dodatek kremu do piernika skusi każdego smakosza ciast piernikowych. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy piernik trochę nawilgnie.Niestety kaloryczny.

  • 60 min

Składniki:

  • Forma:24x28 cm
    Składniki:
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie przyprawy do piernika - 25 g
    100 ml piwa
    25 dag miodu
    100 g masła
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kg mąki
    Szczypta soli
    1 łyżka kakao
    Papier do pieczenia
    Krem:
    330 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    Dowolna marmolada - u mnie różana
    2 łyżki rodzynek sułtanek
    2 łyżki rumu
    Orzechy o dekoracji
    Lukier cytrynowy: 4 łyżki cukru pudru utrzeć z sokiem cytryny. Lukier ma mieć płynną konsystencję.
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik z piwem i delikatnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną masę. Sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Masło rozpuścić, dodać miód i piwo - wymieszać, zagotować, wystudzić. Do ubitej masy dodać sypkie składniki i wystudzone składniki płynne - delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto - piec w temp. 180 stopni około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone przed końcem pieczenia.
    Rodzynki zalać rumem na godzinę, następnie osączyć na sitku.
    Śmietanę ubić według przepisu na opakowaniu, dodać serek, wymieszać na niskich obrotach. Górę ciasta odciąć, pokruszyć na drobno. Pozostałe ciasto przekroić na pół. Posmarować 1 blat ciasta marmoladą, wyłożyć połowę pokruszonego ciasta, docisnąć do posmarowanego ciasta, wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, pozostałe pokruszone ciasto, lekko spłaszczyć . Na wierzch wyłożyć nasączone w rumie rodzynki. Całość polać cytrynowym lukrem. Schłodzić, przed podaniem każdy kawałek udekorować dodatkowo połówkami orzechów włoskich.

Porady

1.piernik można polać również polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Piernik

To może cię zainteresować