Piernik z rodzynkami

0 (0 ocen)

szybki piernik

Składniki:

  • 12,5 dkg margaryny
    3 jaja
    7,5 dkg cukru kryształu
    5 dkg cukru kryształu na karmel
    7,5 dkg miodu płynnego
    20 dkg maki pszennej
    1/4 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
    łyżeczka rumu
    pół łyżeczki sody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 opakowania przyprawy do piernika
    bakalie (u mnie rodzynki) namoczone wcześniej we wrzątku i odsączone

Piernik z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając pozostałe składniki : żółtka, cukier, mąkę, śmietanę, miód, proszek i sodę, rum, przyprawę do pienika i karmel i bakalie. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki i piec ok 1 godzinę 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

    Karmel: 5 dkg cukru roztopić na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Do ciepłego dodać 1/4 szkl wody i mieszać, aż grudki się rozpuszczą. Przelać gorący do masy na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy