Piernik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

piernik wcale nie musi nam się kojarzyć z okresem świątecznym, można go połączyć z sezonowymi owocami, na przykład truskawkami, prezentuje się bardzo ładnie, no i wyśmienicie smakuje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mieszanka piernika kętrzyńskiego: 750 dekagramów
    - woda: 1.5 szklanki
    - olej: 170 mililitrów
    - truskawki świeże bez szypułek: 2 szklanki
    - galaretka malinowa: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować 2 galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
    Zawartość opakowania piernika wymieszać starannie z wodą, a następnie dodać olej i dokładnie wszystkie składniki wymieszać. Dodać szklankę umytych i obtoczonych w mące truskawek, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką bądź bułką tartą tortownicy lub formy. Odstawić ciasto na 15 minut, w międzyczasie nagrzać piekarnik. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 stopni C około 45-60 minut.
    Po upieczeniu, ostudzone ciasto obłożyć resztą truskawek i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na godzinkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować