piernik wcale nie musi nam się kojarzyć z okresem świątecznym, można go połączyć z sezonowymi owocami, na przykład truskawkami, prezentuje się bardzo ładnie, no i wyśmienicie smakuje.
Piernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować 2 galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Zawartość opakowania piernika wymieszać starannie z wodą, a następnie dodać olej i dokładnie wszystkie składniki wymieszać. Dodać szklankę umytych i obtoczonych w mące truskawek, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką bądź bułką tartą tortownicy lub formy. Odstawić ciasto na 15 minut, w międzyczasie nagrzać piekarnik. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 stopni C około 45-60 minut.
Po upieczeniu, ostudzone ciasto obłożyć resztą truskawek i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na godzinkę.
Komentarze