Ten piernik jest przebojem każdych świąt. Polecam, bo na prawdę w życiu nie jadłam lepszego i na dodatek zawsze się udaje,
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
500 g cukru
500 g miodu
500 g mąki
100 g margaryny
3 jajka
2 opakowania przyprawy do piernika
dowolne bakalie
2 płaskie łyżeczki sody
50 g kakao
polewa czekoladowa
Piernik ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i lekko studzimy.
2.Miód, cukier i margarynę podgrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
3.W dużej misce mieszamy ziemniaki z mąką, kakao i sodą, dodajemy płynne składniki, dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie dodajemy ulubione bakalie i jajka, ponownie mieszamy.
4.Ciasto wykładamy na dużą blachę i pieczemy przez ok.30 minut w temp.200 stopni.
Komentarze