Pierniki pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wysmienita uczta dla smakoszy bitej śmietany w połaczeniu z serkiem i pierniczkami

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4szkl maki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru

    Krem:
    500ml śmietany kremówki 30%
    2 śmietan fix
    3 łyżki cukru pudru
    450dkg serka Mój ulubiony

    2 paczki pierniczków lukrowanych z Biedronki
    dżem z czarnej pożeczki
    kolorowa posypka cukierkowa

Pierniki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszysta masę,dodać obie mąki wymieszane z proszkiem i dalej mieszać drewnianą łyżką.Wyłozyc ciasto na blaszkę i piec ok 40 min w 180 stC

    Krem:Śmietanę ubić na sztywno dodać fixy i cukier puder.Gdy już składniki się połaczą dodać 450dkg serka białego Mój ulubiony.Wszystko razem wymieszać.
    Na wystudzony biszkopt wyłożyć ok 3/4 słoiczka dzemu z czarnej porzeczki i rozsmarować.Na to wyłożyć pól masy śmietanowej i poukładać pierniczki,następnie druga część masy.Wstawic na c
    chwilę do lodówki aby masa stężała nastepnie posypać po wierzchu kolorową posypką

Porady

Zamiast posypki można polać ciasto roztopioną czekoladą robiąc fikuśne esy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy