Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Ciasto w stylu piernika - z miodem i mieszanką przypraw korzennych. Do tego gruszki i powidła, na wierzch natomiast również korzenna kruszonka. Nietypowy jest sam budyń - z dodatkiem orzechów laskowych, lekko zblendowanych.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    300 g miękkiego masła lub margaryny
    4 żółtka
    1/3 szklanki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Budyń:
    4 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka każde)
    3 łyżki kaszy manny
    250 g odłupanych orzechów laskowych (ok. 1 i 1/3 szklanki)

    Kruszonka:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    150 g miękkiego masła lub margaryny
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych (ok. 400g)
    5 średnich gruszek (łącznie 700g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 1. Składniki potrzebne na przygotowanie ciasta - spodu zagnieść. Masą wylepić formę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 2. Piec 15 min (180 st. C). Formę wyjąć z piekarnika.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 3. Podpieczony spód posmarować powidłami i wyłożyć pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na małe kawałki gruszkami.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 4. Potrzebne do przygotowania budyniu orzechy przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami mleka i gotować 10 min. Mieszankę zblendować.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 5. Wlać resztę mleka (2 i 1/2 szklanki), wsypać cukier i oba opakowania budyniu. Mieszając, zagotować. Następnie wsypać kaszę mannę, energicznie wymieszać i całość gotować jeszcze ok. 1 min, mieszając.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 6. Ciepły budyń wyłożyć na powidła i gruszki.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 7. Składniki przeznaczone na kruszonkę zagnieść i równomiernie wyłożyć na budyń.
  • Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi 8. Formę ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 45 min (180 st. C).

Porady

Do przygotowania ciasta można wykorzystać zamiast świeżych gruszek także te z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Blendowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować