(składniki podane na blaszkę o średnicy 20 cm, ja robiłam na większej, więc ciut zwiększyłam składniki)
SPÓD: migdały 50g
masło 50g
pierniczki 100g
MASA SERNIKOWA:
śmietana 30% pół szklanki
jajka 3 szt
cukier pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
twaróg 750g (ja użyłam tego z wiaderka)
przyprawa do piernika 1 łyżeczka
żurawina
cukier puder i kakao do posypania
Piernikowy sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone lub zmiksowane w blenderze pierniki połączyć ze zmielonymi migdałami i masłem. Wylepić tortownicę o średnicy 20cm. Wstawić do lodówki.
2.Składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Ser zmiksować ze śmietanką, jajkami, mąką, cukrem i przyprawą. Tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać sparzoną żurawinę. Masę wylać na spód i piec przez ok. godzinę w 170 stopniach.
Wierzch posypać kakao i cukrem pudrem.
Porady
Użyłam gorzkiego kakao do posypania ciasta, ale jeżeli ktoś woli słodsze ciasto to poleciłabym posypać słodkim kakao :)
Komentarze