Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Doskonałe połączenie piernikowego smaku z kwaśną czarną porzeczką. Ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
    9 jaj
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru pudru
    Masa czerwona:
    1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
    2 galaretki czerwone
    Masa biała:
    ½ l mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru pudru
    25 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Galaretki

Ciasto piernikowy smak - piernik przekładany czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do prostokątnej blaszki i piec w temperaturze około 180 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  • 2. Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w ½ l kompotu (ewentualny brak uzupełnić wodą).
  • 3. Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto – połowa masy białej – rozłożyć odsączone owoce – zalać tężejącą galaretką – połowa masy białej – ciasto – wierzch posypać cukrem pudrem

Porady

Odsączone owoce z kompotu można również wymieszać z galaretką. Możemy również użyć mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czerwona porzeczka Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować