piernikowa babka na majonezie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka na majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości.

  • 60 min

Składniki:

  • * keksówka 30 cm
    Składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki majonezu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    łyżka przyprawy do piernika
    dodatkowo:
    5 łyżek cukru pudru
    ok. łyżka wrzątku
    kolorowa cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowa babka na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać ciasto. Posypać cukiereczkami i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować